Poteter på balkongen – går helt fint!

Klar – ferdig – gå!

Å dyrke poteter på balkongen fungerer fint! Det er helt enkelt og krever ikke mye arbeid. Du vil bli overrasket over hvor mye du kan høste på liten plass. Start med å finne noen gode oppskrifter!

Dette trenger du

Her finner du en sjekkliste du kan laste ned

 • Sekk av PVC-duk eller en annen stor beholder med drenasjehull i bunnen og minst 30 liter volum, helst større. Det finnes egne potetsekker og -potter.
 • Vanntett underlag (f.eks. potteskåler i leire) for å unngå flekker på underlaget.
 • Settepoteter, helst økologiske. Poteter fra butikken egner seg vanligvis ikke siden de er behandlet mot å få groer.
 • Eggekartonger, hvis du vil fordrive potetene. Det er unødvendig hvis du setter dem ca. i midten av april
 • Et torvfritt plantesubstrat, gjerne en spesiell tomat- og grønnsaksjord
 • Hvis du har: leirekuler som drenasjelag
 • Organisk Hagegjødsel eller Organisk TomatGjødsel eller Organisk UniversalGjødsel
 • Vannkanne

Kom i gang

Steg 1: Fordriving

Med fordriving av potetene kommer du raskere i gang og får som regel større avling. Men til nød går det uten også! Fordriving trengs ikke fra midten av april; da kan du sette potene rett i jorden. For å fordrive legger du potene enkeltvis i vanlige eggekartonger ved 10 til 15 °C på et lyst sted. Etter to til fire uker danner det seg groer som raskt blir til røtter når de kommer i jorden.

Steg 2: Sette potetene

Det er viktig at beholderen har hull i bunnen, så vannet kan renne raskt bort. Hvis du har, bør du først legge et 5 cm høyt lag med leirekuler og så fylle på med 25 cm torvfri plantejord. Avhengig av størrelsen på beholderen plasserer du så 2 til 4 poteter med ca. 30 cm mellomrom. Oppå der fyller du på med så mye jord at knollene dekkes godt.

Steg 3: Vanne

Vann svært godt. I tiden som følger skal jorden holdes fuktig. Husk at god drenasje er viktig. Beholderen må ikke bli stående i vann. Da får røttene for lite surstoff og kan råtne. 

Steg 4: Mer om pleie

Etter et par uker har poteten vokst ganske mye. Når de er omtrent 30 cm høye, fyller du på med 10 - 20 cm jord, så det bare er bladene som synes. Dette dekker til skuddene og får dem til å danne nye røtter og knoller. Gjenta dette to ganger. Etter omtrent to måneder kommer det pene, hvite blomster og det er på tide å gjødsle organisk, med f.eks. Organisk Hagegjødsell. Eventuelt kan du gjødsle plantene med flytende Organisk TomatGjødsel når du vanner - rett etter at du har satt dem og deretter hver 2. uke med 10 ml/l vann. Etter tre måneder kan du høste! Du ser det på at potetbladene dør. Potetene er klare for innhøsting to uker etter at potetbladene dør.

Ekstra tips om dyrking av poteter

 • Velg en mørk beholder; den blir raskt varm og potetene vokser bedre.
 • Hvis det er frost om natten dekker du til beholderen med en fleeceduk eller et teppe (uten av skuddene knekker), ellers fryser plantene.
 • En plass i solen bidrar til at plantene holder seg friske og vokser fint.
 • Én settepotet kan gi 1/2 til 1 kg poteter

Neudorff produkter på innkjøpslisten