Tomater fra balkongen - så deilig!

Deilige tomater på balkongen

Du kommer aldri til å kjøpe tomater i butikken igjen! Selvdyrkede tomater gir deg en helt ny smaksopplevelse. Fra små snackstomater til store bifftomater – gule, grønne, fiolette eller stripede: på balkongen går allting an. Også så enkelt!

Dette trenger du

Her finner du en sjekkliste du kan laste ned

 • Beholder med drenasjehull i bunnen. Volum ca. 10 liter. Terrakottapotter egner seg spesielt godt.
 • Et potteskår eller en liten stein til å legge over hullet, så jorden ikke renner ut sammen med vanningsvannet
 • Potteskål
 • Et torvfritt plantesubstrat, gjerne en spesiell tomat- og grønnsaksjord 
 • Tomatplanter
 • Plantepinne, en spesiell tomatpinne, eller bare en stabil snor
 • Vannkanne
 • Organisk gjødsel, som Organisk Tomat- og Bærgjødsel eller flytende Organisk TomatGjødsel

Kom i gang

Steg 1: Fyll opp

Legg potteskåret over hullet i bunnen. Så fyller du et 10 til 15 cm tykt lag med torvfri tomat og grønnsaksjord i beholderen.

Steg 2: Plante

Fjern de to til fire nederste bladene på tomatplanten, avhengig av størrelsen. Løsne planten forsiktig fra potten og sett den på jorden. Planten skal rage godt ut av beholderen. Men det er bra om bladene fjernes fra en større del av hovedstilken og at denne delen dekkes med jord. For tomater kan danne røtter fra stilken og dermed forsørge seg bedre. På svært små planter er dette selvfølgelig ikke mulig!

Hell Organisk Tomat- og Bærgjødsel i beholderen med én gang. Så fyller du på jord til ca. 2 cm under pottekanten. Trykk jorden lett sammen.

Steg 3: Oppbinding

De fleste tomattyper kan lett bli 1,5 meter høye (!!). Derfor må de støttes for at de ikke åskal brekke. Du kan bruke en vanlig bambuspinne eller en spesiell, spiralformet tomatstav. Et annet alternativ er en sterk snor. Den fester du langt nede på skuddet og i balkongtaket. Og så dreier du tomaten i retning mot klokken, rundt snoren. Det gjør profesjonelle gartnere også. Da slipper du oppbinding på pinne: Tomaten holder seg selv på snoren. 

Pass på at oppbindingen virkelig er stabil. Det gjelder spesielt hvis du bruker snor. Hvis alt går bra og du får mange tomater, kan planten bli ganske tung!

Steg 4: Vanne

Vann godt rett etter at du har satt plantene – til det renner vann ut av potten. Jo større tomatplanten blir, jo mer vann trenger den selvfølgelig. Når det blir varmt, kan det hende at du må vanne hver dag.

Steg 5: Mer om pleie

 • Tomater er alltid «sultne». Derfor må du senest i juli ettergjødsle med organisk gjødsel, som Organisk Tomat- og Bærgjødsel. Denne gjødselen har langtidsvirkning. Hvis du foretrekker flytende gjødsel, kan du bruke Organisk TomatGjødsel. Start bruken et par uker etter at du plantet.
 • «Knip» regelmessig. Det betyr å fjerne alle sideskudd. Ellers har du på forbausende kort tid et «tomatkratt» der fruktene modnes dårligere og det er vanskelige å komme til, i tillegg til at grenene knekker lettere. Gjør slik: Brekk av alle skudd som dannes i hjørner mellom blad og stamme. Ikke klipp dem av, da kommer de tilbake, men brekk dem ordentlig av.

Ekstra tips om tomater på balkongen

 • Det finnes spesielt lave sorter som du til og med kan ha i en balkongkasse.
 • Det finnes busktomater som er fine hvis du er nybegynner. De blir ikke så store og må hverken bindes opp eller knipes.
 • En solrik plass, beskyttet mot regn, gir ekstra sunne og velsmakende tomater. 

Neudorff produkter på innkjøpslisten