Organisk gjødsel

Gi plantene næringen de fortjener

Planter trenger vann, lys, jord, luft – og næringsstoffer. Her får du vite hvorfor vi mener at organisk gjødsel – altså gjødsel fra dyre- og planterester – er best.

Planter trenger også mat

Når det romler i magen på oss mennesker, tar vi oss noe å spise. Hvis vi går lenge uten mat, vil vi etter hvert føle oss svake og slappe, kanskje blir vi til og med syke. Det samme gjelder for plantene. De trenger god og riktig næring for å vokse seg store og sterke. Men til forskjell fra menneskene, kan ikke plantene flytte på seg og hente det de trenger dersom næringsstoffene ikke finnes på stedet.

I naturen vokser plantene bare på steder hvor de finner tilstrekkelig næring. I hagen din er situasjonen en litt annen – der skal du få planter du har kjøpt på hagesenteret til å vokse og trives. Og kanskje har du opplevd at en del av dem henger litt med hodet? For selv om det opprinnelig er nok næringsstoffer i jorden, blir de brukt opp over tid fordi:

 • plantene som vokser i jorden bruker opp næringen 
 • plenen klippes og det avklipte gresset fjernes
 • blomster, frukt og grønnsaker høstes
 • løvet rakes sammen og fjernes

Hvis alle disse plantedelene fikk ligge igjen og råtne i bedet, ville jorden få tilbake alle næringsstoffene. Når det ikke skjer, er det bare én ting som hjelper: Regelmessig gjødsling!

NPK – dette betyr det egentlig

Har du lurt på hva NPK, som er oppgitt på mange typer gjødsel, står for? De tre bokstavene indikerer de tre viktigste næringsstoffene. Hvis alle tre næringsstoffene finnes i et preparat, er det en såkalt fullgjødsel.

 • N = Nitrogen
  Bidrar til at plantene vokser og danner bladverk.
 • P = Fosfor
  Sørger for vekst i rotsystemet, rik blomstring og god utvikling av frøene.
 • K = Kalium
  Regulerer vannmengden, sørger for motstandsdyktige planter som bærer rikelig med frukt eller bær.

Vi lager miljøvennlig gjødsel

Neudorff-gjødsel inneholder reproduserbare, organiske råstoffer, for eksempel benmel eller vinasse (fra sukkerroe), som ikke skader grunnvannet. Den inneholder mikroorganismer og MyccoVital® (mykorrhiza-sopp) som gir et varig bidrag til at jorden holder seg sunn. All Neudorff-gjødsel er ufarlig for mennesker og dyr.

Slik velger du gjødselen som egner seg best

Uansett om du skal plante tomater eller gi rosebusken din litt ekstra omsorg, har vi gjødselen som gjør jobben. 
Gjødsel finnes i flytende form (som helles i vannet eller rett på jorden), som granulat til å strø utover eller som pinner. Det finnes fullgjødsel og preparater som bare inneholder enkelte næringsstoffer. Og det finnes spesialgjødsel, som er beregnet på individuelle behov i en plante(gruppe) ­­­­– som for eksempel plen-, rose- eller tomatgjødsel. Den viktigste forskjellen er nok likevel hvor næringsstoffene kommer fra:

 • Mineralsk gjødsel (også kalt kunstgjødsel) inneholder sterkt konsentrerte næringssalter. Plantene tar opp næringen direkte og effekten er umiddelbar. Hvis du ikke er nøye med doseringen og gjødsler for mye, kan bladene lett få brannskade, og de vannløselige saltene vaskes ut av jorden og ned i grunnvannet når det regner.
 • Organisk gjødsel, som Neudorffs Azet®-gjødsel, består av en balansert komposisjon av råstoffer. Det virker med en gang og har langvarig effekt. Dessuten er det ikke mulig å overdosere.

Flittige hjelpere under jorden

En av de viktigste fordelene med organisk gjødsel fra Neudorff, er at den fremmer jordkvaliteten over tid. Gjødselen vår inneholder mikroorganismer og MyccoVital® (mykorrhiza-sopp), som stimulerer humuslaget og løser opp jorda. Mykorrhiza-soppen vokser på røttene til blomster, grønnsaker og planter. Den gjør det lettere for vekstene å ta opp vann og næringsstoffer, slik at de blir mer motstandsdyktige mot tørke, skadedyr eller sykdom.

Organisk gjødsel i alle former

Organisk Hagegjødsel
Strøs ut og blandes lett inn i jorden på våren og i juli/august, avhengig av plantetype.

Organisk Rosegjødsel
I mars/april og juli/august ved planting og i eksisterende beplantning: strø ut og bland lett inn. For roser, stauder og ettårige blomstrende planter.

Organisk Tomat- og Bærgjødsel
På våren, i juni og i juli/august: strø ut og bland lett inn. For tomater, bær og fruktgrønnsaker (agurk, paprika, squash og så videre).