Suche
Norge

Organisk gjødning

God Plantenæring

Planter trenger vann, lys, jord, luft - og næringsstoffer! Vi forteller deg hvorfor vi mener at organisk gjødsel er best!

Jordgubbar och andra frukter behöver en balanserad organisk gödning för att utveckla en rik arom.
Jordgubbar och andra frukter behöver en balanserad organisk gödning för att utveckla en rik arom.
Effekt Trädgårdsgödning är lämplig för alla grönsaker och blommande växter.
Effekt Trädgårdsgödning är lämplig för alla grönsaker och blommande växter.

Planter er også sultne

Når det romler i magen på oss mennesker, leter vi etter noe å spise. Hvis vi (over tid) ikke får mat, føler vi oss raskt svake og slappe og kan til og med bli syke. Det samme gjelder for plantene. De trenger næring, nærmere bestemt spesielle næringsstoffer, for å bli store og sterke. Men hvis disse stoffene ikke finnes på stedet, kan de ikke bare gå og hente seg mat.

I naturen vokser plantene bare på steder der det finnes riktige type "mat" for dem. I en hage ser dette litt annerledes ut: Her skal de plantene vi ønsker oss vokse. Og ganske mange av dem er riktige "slukhalser". Selv om det opprinnelig er gode næringsstoffer i jorden, blir de brukt opp over tid

 • av plantene som vokser i jorden,
 • ved at plenen klippes og det avklipte gresset fjernes,
 • når blomster, frukt og grønnsaker høstes
 • når løvet rakes sammen og fjernes

Hvis alle disse plantedelene ble liggende igjen og råtne i bedet, ville jorden få tilbake alle næringsstoffene. Der dette ikke skjer, er det bare én ting som hjelper: Regelmessig gjødsling!

Hva betyr egentlig…

... NPK, som står angitt på mange typer gjødsel? De tre bokstavene står for de tre viktigste næringsstoffene. Hvis alle de tre næringsstoffene finnes i et preparat, er det såkalt fullgjødsel.

 • N = Nitrogen
  er ansvarlig for de grønne bladene og at plantene i det hele tatt vokser
 • P = Fosfor
  sørger for vekst i rotsystemet, rik blomstring og god utvikling av frøene
 • K = Kalium
  regulerer vannmengden, sørger for motstandsdyktige planter og rik høst av frukt og grønnsaker.

Råd om bærekraft

Neudorff-gjødsel inneholder reproduserbare, naturlige råstoffer, som benmel eller vinasse (fra sukkerroe), som ikke skader grunnvannet! Den inneholder mikroorganismer og MyccoVital® (naturlig mykorriza-sopp) som gir et varig bidrag til at jorden holder seg sunn. All Neudorff-gjødsel er ufarlig for mennesker og dyr.

For mye av det gode? Ikke med oss!

Gjødsel finnes i flytende form (som helles i vannet eller rett på jorden), til å strø utover eller som pinner. Det finnes fullgjødsel og preparater som bare inneholder enkelte næringsstoffer. Og det finnes spesialgjødsel, som er beregnet på individuelle behov i en plante(gruppe) - som f.eks. plen-, rose- eller tomatgjødsel. Den viktigste forskjellen er nok likevel hvor næringsstoffene kommer fra:

 • mineralsk gjødsel (også kalt „kunstgjødsel“) inneholder sterkt konsentrerte næringssalter. Plantene kan ta opp næringen direkte og effekten er umiddelbar. Dette er ikke så bra. Hvis man ikke passer på doseringen og gjødsler for mye, kan bladene lett få brannskade, og de vannløselige saltene vaskes ut av jorden og ned i grunnvannet når det regner.
 • organisk gjødsel, som Neudorffs Azet®-gjødsel, består av en balansert komposisjon av naturlige råstoffer. Virkningen kommer straks og holder seg i tillegg over lang tid. Dessuten er overdosering ikke mulig.

Flittige hjelpere under jorden

En av de viktigste fordelene med organisk gjødsel fra Neudorff er at den gavner jorden også over lang tid. For De inneholder mikroorganismer som stimulerer humuslaget og løser opp bakken. MyccoVital® (mykorrhiza = naturlig sopprot) inngår også. Det styrker blomster, grønnsaker o.l. ved at vann og næringsstoffer føres rett inn i røttene. Selv i perioder med stress, som tørke, skadedyr eller sykdom, vokser de behandlede plantene videre uten problemer.

Organisk gjødsel i alle former

Fertofit® HageGjødsel
Strøs ut og blandes lett inn i jorden på våren og i juni/juli, avhengig av type kultur.

Azet® RoseGjødsel
I mars/april og juli/august ved planting og i eksisterende beplantning; strø ut og bland lett inn. For roser, stauder og ettårige blomstrende planter.

Azet® TomatGjødsel
På våren, i juni og i juli/august; strø ut og bland lett inn For tomater og agurker, paprika, squash og gresskar.

Azet® Gjødselpinner for Blomstrende planter
Avhengig av størrelsen på potten stikkes en halv til tolv pinner i jorden, per potte.

BioTrissol® Organisk Blomstergjødsel
Avhengig av typen plante, gjødsles ukentlig til månedlig i forbindelse med vanning, eller med doseringsdispenseren direkte på jorden.