Suche
Norge

Ugresskontroll

Ugress - hva er det?

Ugress er betegnelsen på alle som ikke er ønsket der de er. Men oftest mener man ville vekster som sprer seg ut i blomsterbedene og konkurrerer ut stauder, grønnsaker og mye annet. Vi forteller deg hvordan du blir kvitt ugresset. 

Leve og la leve

Planter trenger også litt mer enn luft og kjærlighet for å klare seg. For eksempel vann, lys og næring. Ville vekster som sprer seg i bedet, konkurrerer ikke bare med blomster og grønnsaker, men kan trekke til seg skadedyr og sykdommer. Mer enn nok grunner til å ta styringen over ugresset! Ettårige frøarter, som vassarv og petruskjellfrø er relativt enkle å ha med å gjøre. De lar seg lett trekke ut av jorden. Hvis du gjør dette før de blomstrer og setter frø, er det meste gjort. Flerårige rotvekster som sprer seg med utliggere, er vesentlig vanskeligere å komme til livs. De aller verste: Arter som sprer seg med frø og utløpere, f.eks. skvallerkål, hundekveke og smørblomst. Her trengs det jevn innsats fra tidlig på året. Jevn luking reduserer plantene, men det er bare full utgraving som hjelper over tid, for den aller minste rotbiten som blir igjen i jorden, vil utvikle seg til nye planter.

Miljøvennlige strategier

 • Regelmessig hakking i grønsaksbedet holder jorden løs og stimulerer opptaket av vann. Men i et staudebed eller langs en hekk kan hakkingen skade røttene på vekstene!
 • I grønnsakshagen kan det også være lurt å legge ut mørk plastfolie. Det hindrer ugress og gjør at jorden varmes raskere opp. Legg på folien så snart jorden er klargjort. Skjær kryss og sett inn plantene. Komposterbare folier eller papir som kan brukes flere ganger er bedre for miljøet!
 • Bioklippdekke er en god løsning under busker og mellom roser. Det trengs ikke mer enn et fem centimeter tykt lag (f.eks. tørt plenklipp). Under et slikt dekke spirer ugresset bare enkeltvis og er lett å trekke opp. Dessuten holder jord med bioklipp seg løs og tørker ikke ut.
 • Bråtebrann er en mulighet for harde overflater, som veier eller innkjørsler. Men vær forsiktig, hvis det er tørt står gjerder og andre ting av tre i flammer før du vet ordet av det.
 • Hvis du først skal bruke et plantevermiddel, da skal du bruke et med naturens egne virkestoffer: Finalsan®+ bekjemper ugress, mose og alger med naturlig pelargonsyre: Sprøyt plantene dryppvåte; i løpet av én dag blir de brune og dør. I staudebed og andre tette beplantninger bør du bruke sprutbeskyttelse så plantene ikke blir dekket. Virkestoffet opptas ikke av barken på busker og trær.
før bruk
før bruk
etter bruk
etter bruk

Riktig utstyr mot ugresset

 • Et ugressjern hjelper når lange røtter (løvetann, f.eks.) skal fjernes: stikk inn ved siden av planten, vipp litt fram og tilbake og trekk ut problembarnet.
 • En hakke trekker ugresset ut av jorden, uten å vende på lagene.
 • Skuffe: Dette tradisjonelle utstyret skal fortrinnsvis støtes - ikke trekkes. Passer best i lett jord!
 • Med en fugeskrape kommer du til ugresset selv om det er smalt.
 • Bekvem luking: Utstyr med teleskopstang kan tilpasses din individuelle høyde.
 • Forøvrig: Det går lettere å luke når bakken er fuktig. Til nød kan du hjelpe til med en vannkanne eller hageslangen, men ikke hell på for mye vann, da kleber joden seg til røttene!
 • Og dessuten: Ikke ergre deg, mange ville vekster er nyttige, både for oss mennesker og for dyrene rundt oss!

Mot ugress ol.

Finalsan-produktene virker aller best når ugresset er 5-10 cm høyt.
Finalsan-produktene virker aller best når ugresset er 5-10 cm høyt.

Finalsan®+ bekjemper ugress, mose og alger med pelargonsyre. Denne fettsyren ødelegger plantens cellevegger. Plantene blir brune og dør i løpet av en dag.

 • alle Finalsan®+-produkter er biologisk nedbrytbare#
 • mennesker og dyr kan bevege seg på områdene som er behandlet så snart middelet er tørt
 • områdene kan beplantes allerede etter to dager

Ugress

Skvallerkål
Skvallerkål
Åkertistel
Åkertistel
Meldestokk
Meldestokk
Brennesle
Brennesle
Peruskjellfrø
Peruskjellfrø
Åkersnelle
Åkersnelle
Løvetann
Løvetann
Vassarve
Vassarve
Groblad
Groblad
Gjetertaske
Gjetertaske