Biologisk mangfold i hagen
Så enkelt kan du fremme biologisk mangfold i hagen din
La hagen din bli en oase for nyttedyr! Med noen enkle grep kan du gjøre hagen din til et attraktivt sted å oppholde seg for de små hjelperne våre. Både fugler, flaggermus og insekter opplever at deres vanlige tilholdssteder i naturen forsvinner sakte, men sikkert – du kan hjelpe dem ved å sette opp en fuglekasse, flaggermusboks eller et insektshotell på eiendommen din. Dette er bare én av mange måter du kan fremme nyttedyr i hagen din på – vi viser deg hvordan!
Hjelp fuglene
Fugler trives best i hager som er litt viltvoksende. Da finner fuglene vanligvis så mye mat at det ikke er nødvendig å legge ut fôr om vinteren. Du kan også gjøre livet til fuglene lettere på disse måtene:
- Vent med å beskjære staudene til våren kommer, slik at fuglene kan finne næring på plantene gjennom vinteren.
- Bare bruke miljøvennlige plantevernmidler.
- Sørge for hekkemuligheter ved hjelp av trær som likner på dem i naturen.
- La kvister og tørre stokker få ligge i et hjørne av hagen. Mange fugler har reir i trestammer og døde trær er dessuten fulle av insekter som fuglene kan spise.
- Gi fuglene muligheter til å bade og drikke.
- Henge opp fuglekasser. (Men sørg for å holde katten borte!)
Rengjør fuglekassene
Senest i oktober bør du ta ned fuglekassene og vaske dem. Ved å rengjøre kassene grundig, fjerner du parasitter og andre skadedyr som kan forårsake problemer for neste års kull. Når du er ferdig med å rense fuglekassene, bør du henge dem opp igjen med en gang.
Høsten er også tiden for å sette opp nye fuglekasser – eller lage dine egne. Når du setter opp fuglekasser, er det viktig at du tenker på hvordan du kan beskytte dem mot angrep fra katter. Det finnes ferdige metallbånd til å feste på trestammen som gjør det umulig for reirrøvere å klatre i trærne.
Gi dyr og insekter noe å drikke i varmen
En skål med vann være livsviktig for de små hagegjestene dine i perioder med lite nedbør. Derfor bør du alltid ha vann tilgjengelig i hagen din i sommerhalvåret. Da kan fugler, pinnsvin og insekter slukke tørsten – og kanskje til og med ta seg et avkjølende bad?
En skål med vann gjør nytten – eller du kan lage et fuglebad: Ta fatet på en blomsterkrukke – helst med minst 4 cm kanthøyde – og heng det opp med snører i en stabil gren. Legg gjerne en stein i midten av fatet, den fungerer som ekstra sitteplass og er et godt landingssted for insekter. Om du ikke vil lage et selv, finnes det mange fine fuglebad å få kjøpt.
En drikkekilde på bakkenivå hjelper pinnsvin og andre små pattedyr i den tørre årstiden. Pass på at beholderen ikke er for dyp og har en flat kant, slik at dyrene lett kan komme seg ut igjen dersom de skulle falle oppi.
Slik får du sommerfuglene til å trives
Fargerike sommerfugler som svirrer over blomstene på solfylte dager, er et vakkert skue. Så hvorfor ikke gjøre hagen din til et paradis for sommerfugler? Alt du trenger er en solfylt flekk, gjerne litt skjermet fra vinden. Med et nøye sammensatt utvalg av blomster og planter, lokker du sommerfuglene inn i hagen din.
- Sommerfuglbusken er en ekte sommerfuglmagnet.
- Lavendel, solhatter, astere, tistler, hjortetrøst, ormehode og knoppurt er andre planter sommerfuglen elsker.
- Busker som slåpe, bjørnebær og bringebær, samt hassel og roser, er egnet for å skaffe mat til de planteetende larvene. Også brennesler, kattehale, mjødurt, geitrams, rødkløver, tiriltunge og vikker er nyttige bidrag.
Du kan gjerne la enkelte frukter bli hengende på eple- og pæretrærne. Her suger sene sommerfugler som sitronsommerfugl eller admiral nektar. Enkelte sommerfulgarter er mest aktive om natten – disse kan du hjelpe ved å kutte ut eller begrense bruken av nattlige lyskilder, slik at det blir enklere for dem å orientere seg.
Gi øyenstikkerne en hjelpende hånd
Åtte øyenstikkerarter står oppført i Norsk rødliste for arter. Det er en liste over alle arter som står i fare for å forsvinne fra den norske naturen. Avhengig av art, trenger øyenstikkere spesielle leveområder med bekker, grøfter, dammer, myrer og andre vannmiljøer der det lever så lite fisk som mulig. For fisk liker nemlig å spise øyenstikkerlarvene i vannet.
Dette kan du gjøre for å hjelpe øyenstikkerne:
- Anlegg en hagedam med lite fisk i, som delvis ligger i solen.
- Plant myrplanter langs bredden av hagedammen din.
- Unngå å klippe gress ved vannkanter. Ellers ødelegger du øyenstikkernes miljø.
- Bidra til å restaurere bekker og andre vannmiljøer i ditt område.
Planter som gjør bier og humler glade
Bier er kanskje ikke noe du tenker så mye på i hverdagen, men faktisk er vi helt avhengige av de summende, pelskledde insektene. Bier lever av blomsterpollen – og når de flyr fra blomst til blomst på jakt etter næring, sprer de pollenet, en prosess kalt pollinering. Mye av maten vi spiser – blant annet frukt og bær – kommer fra planter som må pollineres av bier.
Mange biearter – blant annet humler og honningbier – er under sterkt press, og for å hjelpe dem kan du plante blomster de liker i hagen din! Bier trenger tilgang på pollenbærende planter gjennom hele sesongen for å få nok næring. Blant favorittene er lavendel, lyng, salvie, druehyasinter, blåveis, hagepute, honningurt, prydløk og kuletistel.
Det er altså ikke det samme for biene hvilke blomster du planter. Fylte blomster – altså blomster som er proppfulle av kronblader – er vakre, men har ikke pollenbærere og er derfor verdiløse for biene. Ved å plante blomster som gir rikelig med nektar, hjelper du de pollinerende insektene.
Og som alltid når du steller hagen: Bruk plantevernmidler ansvarlig og følg bruksanvisningen nøye.
Er hagen din et sikkert sted for ville dyr?
Se hagen din med pinnsvin- eller fugleperspektiv. Det er mange måter å gjøre livet til de ville hagegjestene dine litt tryggere:
- Sikre kjellersjakter og trapper, slik at pinnsvin, padder og andre firbente lett kan komme seg ut igjen. Du kan for eksempel sette en planke på skrå eller legge teglsteiner så trappetrinnenes høyde halveres.
- Dekk til kummer og sisterner for regnvann, slik at ingen dyr kan drukne i dem.
- Vannbassenger og dammer på bakkenivå må alltid gi dyrene en mulighet til å kravle ut. Det kan være en planke eller flat overgang inn til kanten.
- Gå varsomt fram når du raker sammen hauger med kvist eller tre som har blitt liggende en stund. Mange dyrearter kan slå seg ned på slike steder.
- Ikke la plastnett og lignende bli liggende og slenge – fugler og pinnsvin kan sette seg fast i dem.
Steinrøysa – et levende samfunn
Går du stadig og plukker stein fra bedene dine? Da burde du stable dem i en haug på en solfylt, rolig plass i hagen. Slik lager du et fint tilholdssted for mange ulike arter, blant annet firfirsle, røyskatter, spissmus, padder, stålorm og forskjellige insekter. Og når sommeren kommer, hjelper de nye hageboerne dine deg med skadedyrbekjempelse ved å spise bladlus og snegler. En vinn-vinn-situasjon, ikke sant?
Lag jord som meitemarken elsker!
I alle hager hoper det seg opp organisk avfall som kvist, løv og ugress. Hvorfor ikke se på avfallet som en ressurs og la det bli til ny næring? Neudorffs Varmkompostbinge forvandler i løpet av noen få uker organisk avfall til kompostjord av høy kvalitet.
Det er mange fordeler med kompostjord:
- Når du blander kompostjord i bedene dine, stimulerer den mikrolivet i jorda og bidrar til å bygge humus.
- Den løsner opp jorda og gjør framfor alt jord som består av tung leire lettere å jobbe med.
- Næringsstoffene i kompostjorden bidrar til bedre plantevekst.
- Meitemarken elsker den! Kompostgjord gir bedre forhold for småkryp som lever i jorden.
Vent med hageryddingen til våren kommer
Unngå å rydde for grundig i hagen om høsten. Pinnsvin liker å bygge gjemmesteder der de kan overvintre i hauger med blader og kvister. Så la haugen med løv ligge – helst i en litt skjermet, og gjerne tørr, krok av hagen.
I løvet overvintrer også mange insekter, for eksempel de nyttige marihønene. Voksne insekter kan godt overleve temperaturer ned til -15 °C. Du hjelper marihønene ved å fordele løvet utover bed og nederst ved trestammer – og la det bli liggende der til våren kommer. Løvet løses raskere opp dersom du har på kompostaksellerator. Det skader ikke dyrene.
Men husk – ikke bruk løvblåsere eller løvsuger-utstyr. Det skader og forstyrrer du mange av de små hagebeboerne.