Vanlige spørsmål

Alle svar vis / skjul

  • Er alle snegler til like stort besvær?

    Generelt er svaret nei. Den snegletypen som skaper mest ødeleggelse, er uten tvil Iberiaskogsneglen, også kalt brunsnegle. Sneglen ble første gang oppdaget i Norge i 1988 og er nå vanlig i store deler av landet.

    Brunskogsneglen har glupsk appetitt, overlever både kulde og tørke og formerer seg i rekordfart – faktisk kan én enkelt snegle legge så mye som 400 egg. I tillegg trives den best i hager og på dyrkede områder og forårsaker derfor mye skade – og tilsvarende mye frustrasjon blant hageeiere og gartnere.

  • Hvordan kan jeg holde sneglene borte fra hagen min?

    Det er viktig at du holder hagen ryddig. Ved å fjerne plankehauger, presenninger og skrot, får sneglene færre steder å søke ly. Du bør også klippe gresset ofte og unngå å vanne hagen på kveldstid, siden sneglene elsker fukt.

    Et annet effektivt tiltak er å plukke snegler. Brunskogsneglene formerer seg raskt, men ved å plukke jevnlig – gjerne om kvelden – kan du holde bestanden nede. Bare husk at sneglene beveger seg fritt, så for at ikke strevet skal være forgjeves, er det lurt å få med naboene på en felles dugnad.

  • Hva skjer med sneglene som har spist Ferramol®+® Mot snegler?

    Virkestoffet i Ferramol®+® Mot snegler endrer sneglenes næringsopptak, slik at de vanligvis så glupske sneglene mister appetitten. Det betyr at de lar salaten og blomstene dine stå i fred og ikke forårsaker mer ødeleggelse. Etter en stund vil sneglene grave seg ned og dø. Ferramol®+® Mot snegler stopper altså sneglene i å spise opp avlingen din, samtidig som den fører til at sneglene dør før de legger egg om høsten. Og når vi vet at sneglene formerer seg i rekordfart, er det viktig å hindre dem i å gjøre nettopp det!

     

  • Hva inneholder Ferramol®+® Mot snegler?

    Ferramol®+® Mot snegler er et granulat (små korn) som inneholder jernfosfat (1%) som virkestoff. Resten er tilsetningsstoffer som hvetemel, sukker og fargestoffer. Alle ingredienser er testet og godkjent i bruk, også i økologisk landbruk. Jernfosfat er ikke farlig eller skadelig for mennesker eller dyr i små mengder.

    Ferramol®+® Mot snegler er effektivt i opptil 6 uker avhengig av værforholdene, spesielt fuktigheten. Når Ferramol®+® blir våt mister den farge og går litt i oppløsning. Når kornene tørker får de tilbake til sin opprinnelige form.

  • Hva skjer om fugler, pinnsvin eller andre dyr spiser Ferramol®+® Mot snegler?

    Innholdet i Ferramol®+® Mot snegler har ikke vist seg å være skadelig for disse dyrene – det er kun de uønskede sneglene som tar skade.

  • Når i sesongen kan jeg begynne med Ferramol®+® Mot snegler?

    Snegler er først og fremst et problem i den varme årstiden. Om vinteren går de inn i en dvalelignende tilstand, for så å våkne til liv om våren når temperaturen og fuktigheten er riktig. Tidspunktet du starter med sneglebekjempelse vil derfor variere fra år til år.

    Det beste rådet er å starte bekjempelsen med en gang du ser snegler i hagen. På denne måten sikrer du at det er færrest mulig snegler når sensommeren/høsten kommer, som er tiden på året de legger egg.

  • Hvordan fungerer Finalsan®+® Spray mot ugress, og hva inneholder det?

    Finalsan®+® Spray mot ugress er et kontaktmiddel som bekjemper alle ugresstyper. Kontaktmiddel betyr at kun bladene som sprøytes med Finalsan®+® Spray mot ugress visner. Middelet går ikke i røttene på plantene og er derfor et førstevalg til ugressbekjempelse i hekker og planter.

    Når du sprayer Finalsan®+® Spray mot ugress på et blad, vil celleveggene i ugresset ødelegges og gjøre at det visner. Dette skjer i temperaturer helt ned i 10-12 grader.

    Finalsan®+® Spray mot ugress inneholder pelargonsyre (en fettsyre) som ikke er skadelig for jordsmonnet. Middelet kan brukes ved ny fremvekst av ugress.

  • Fungerer Finalsan®+® Spray mot ugress også på mose og alger?

    Svaret er ja! Men du bør unngå å bruke Finalsan®+® Spray mot ugress på mose i plenen, fordi middelet gjør at gresset rundt visner.

  • Kan jeg bruke Finalsan®+® Spray mot ugress i all slags vær?

    For å oppnå best effekt anbefaler vi at du sprøyter på tørre planter, og i en periode med utsikter til oppholdsvær i 6 timer eller mer.

  • Kan mennesker og dyr løpe fritt der Finalsan®+® Spray mot ugress er brukt?

    Ja, det er ingen problem! Med det samme middelet har tørket, er det fritt frem for mennesker og dyr å oppholde seg på behandlede områder.

  • Jeg er plaget med katter i hagen. Hva kan jeg gjøre?

    Til forskjell fra andre husdyr, får katter ofte vandre fritt – til frustrasjon for mange huseiere. For hva gjør du når nabokatten tar seg til rette i hagen din og bruker bedet som toalett? Og har katten først lagt sin elsk på hagen, kan det være vanskelig å bli kvitt den – for katter er både territoriale og umulig å dressere. Men det finnes en måte å holde dem borte, uten bruk av hageslange eller gift. 

    Luktetsoff mot katter er et middel du strør ut på områder du vil holde katten unna. Legg en stripe foran bedet, garasjeporten, inngangsdøren eller andre steder katten ikke er velkommen. Lukten middelet slipper ut er så ubehagelig for katten at den i løpet av kort tid finner andre steder å oppholde seg.

    Luktestoff mot katter er giftfritt og kan benyttes overalt.

  • Rosebuskene mine er fulle av lus. Hva gjør jeg?

    Tidlig i sesongen kan du fjerne lus på rosetrærne for hånd. Du kan også bruke Spray mot bladlus, et effektivt middel som er basert på pyretrinekstrakt fra krysantemumplanten. Spray på begge sider av bladene om nødvendig, slik at alle lusene får en dusj. Unngå bruk av vannslange for å fjerne lusene. Dette kan gi melduggskader.

  • Jeg har fått skadedyr på frukttrærne. Hvordan går jeg fram?

    Om frukttrærne dine har blitt angrepet av skadedyr, kan du bruke Spray mot skadeinsekter. Middelet tar hurtig og effektivt knekken på skadedyrene, inkludert larver og egg. Kombinasjonen av pyretrin og rapsolje sørger for at selv de minste skadedyrene bekjempes effektivt.

  • Maur i og rundt huset, hva gjør jeg?

    Det er lettest å lykkes i kampen mot maurene dersom du finner ut hvor tua er. Men dette er ikke alltid så enkelt, og derfor må bekjempelsen skje direkte mot de maurene som er synlige.

    Om du har problemer med maur utendørs, kan du bruke Pulver mot maur. Pulveret strøs direkte på maurens gangveier eller stier. Dersom det er vanskelig å komme til med pulver, for eksempel under en terrasse, kan du i blande det i vann og helle det ut i stedet. 

    Også Lokkeboks mot maur kan brukes utendørs. Sett boksen der mauren ferdes. (Unngå plassering i direkte sollys.) Maurene spiser av åtet og frakter det med seg til tua hvor de fôrer dronningen med middelet.

  • Hvordan håndtere en hel maurtue?

    En maurtue er litt som et isfjell. Endel over bakken, like mye under. Du kan flytte en maurtue om du ikke ønsker å utrydde den – men dersom maurproblemet er stort, kan det være nødvendig å ta knekken på hele tua. I så fall bør du utstyre deg med en porsjon tålmodighet. 

    Du kan fjerne en maurtue ved å bruke Pulver mot maur som du blander i vann og heller over tua. Du må regne med å måtte gjenta prosessen opptil flere ganger, men til slutt vil maurene enten forsvinne for å bygge tue et nytt sted, og/eller dø som en følge av middelet.

    (Men om ikke maurene er til bry, er det kanskje ikke noe poeng å fjerne tua?)

  • Hvordan bekjemper jeg maur innendørs?

    Maurbekjempelse inne i boligen gjør du best med enten Spray/Effekt mot maur eller Lokkeboks mot maur. Spray er enkelt å bruke langs vegger og gulv. Lokkeboks mot maur er spesielt effektiv når den står plassert på steder hvor maurene finner mat og drikke, for eksempel ved søppelbøtta eller kassen med tomflasker.

  • Hvordan blir jeg kvitt alle fluene inne?

    Om du har problemer med fluer innendørs, kan du bruke Spray mot fluer (som kan benyttes overalt), eller Fluepapir. Fluepapiret holder fluene fast til de dør, mens sprayen tar livet av dem gjennom virkestoffet pyretrin. Pyretrin framstilles av krysantemumplanten og fungerer som en nervegass for fluene, men er ikke skadelig for mennesker ved riktig bruk.

  • Er gjødsel bare gjødsel?

    Det finnes to hovedtyper gjødsel – mineralgjødsel og naturgjødsel. Mineralgjødsel, også kjent som kunstgjødsel, er industrielt framstilt og kommer gjerne i form av små pellets. Naturgjødsel, eller organisk gjødsel, er basert på organisk materiale – blant annet husdyrgjødsel, guano, tang og tare.

    Vår gjødsel er framstilt organisk. Det er flere fordeler med å bruke organisk gjødsel: Den har god effekt på det mikrobakterielle livet i jorda, det er ingen fare for overgjødsling, den virker langsomt, men lenge, og gir en kraftig rotvekst. I tillegg er næringsverdiene i gjødselen vår tilpasset det generelle behovet for blomster og planter. 

  • Jeg har fått et vepsebol, hva bør jeg gjøre?

    Dersom vepsebolet er plassert slik at vepsene blir en plage for mennesker eller dyr, bør du vurdere å få det tømt eller fjernet. Vepsen returnerer aldri til det samme bolet og bruker det kun én sesong – så et tomt bol forblir tomt.

    Det er ikke alltid lett å finne ut hvor vepsene holder hus, så for å lokalisere bolet kan du følge med på hvor vepsen flyr til og fra. 

    Om du har tenkt å fjerne vepsebolet selv, er det noen forhåndsregler du bør ta. Pakk deg godt inn med tette klær, hansker og briller for å være beskyttet mot sinte veps som angriper. Hvis du vet nøyaktig hvor bolet befinner seg, kan du bekjempe det direkte. Men det er viktig at du venter til sent på kvelden, fordi vepsene er minst aktive da. 

    Bruk Permanent Skum mot veps og uttøy direkte mot åpningen av vepsebolet. Sprøyt i en avstand på ca. 1-2 meter direkte inn i bolet. Skummet ekspanderer slik at det blir umulig for vepsene å fly inn eller ut av bolet. Virkestoffet pyretrin er framstilt av krysantemumplanten, og fungerer som en nervegift for vepsene. Du kan godt vent et par dager med å fjerne bolet etter at du har sprayet det.

    Hvis du ikke har direkte tilgang på vepsebolet, kan du sprøyte områdene hvor vepsene flyr til eller fra bolet. Til denne jobben anbefaler vi Permetrin Ekstra. Sprøyt sen kveldstid, og gjenta gjerne etter et par dager. Permetrin Ekstra gjør at vepsene holder seg borte!

    Vepsebol befinner seg ofte på steder det er vanskelig å komme til. En forlengelsesdyse gjør jobben lettere og er noe vi anbefaler både til begge produktene. 

     

  • Hvordan sikrer jeg at plantene mine vokser som de skal?

    Frodige blomsterbed og bugnende bærbusker er noe vi alle gleder oss over. Men for at plantene skal vokse og trives, er det nødvendig med stell og pleie gjennom hele sesongen.

    Og det er her gjødselen kommer inn i bildet. Gjødsel har nemlig som funksjon å gi plantene ekstra næring. Den tilføres i jorden eller sprøytes på bladene, og er enten organisk eller ikke-organisk.

    Sammensetningen på gjødselen angis gjerne med en tallkombinasjon som viser den prosentvise andelen av de viktigste næringsstoffene nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K), såkalt NPK-gjødsel. Ofte er også verdier av kalsium, magnesium og svovel oppgitt. Ulike blomster(typer) trenger tilførsel av ulike næringsstoffer – dersom du lurer på hvilken gjødsel du bør velge, er det bare å spørre fagfolkene i hagesentrene.

    Vi har utviklet en serie produkter som ivaretar næringsstoffene til de ulike plantetypene og som gir langvarig effekt. Det vi si at næringen ikke vaskes bort når du vanner eller det regner.