Ta kontroll over ugresset

Ugress – hva er det?

Ugress er et begrep for alle planter som vokser på «feil sted», altså steder de ikke er ønsket. Men oftest mener man ville vekster som sprer seg ut i blomsterbedene og utkonkurrerer stauder og grønnsaker, eller giftige planter som kan skade mennesker og dyr.

Planter trenger vann, lys og næring for å vokse og trives. Ugress som får utfolde seg fritt i bedet, gir dårligere vekstvilkår for blomster og grønnsaker, i tillegg til at de kan tiltrekke seg skadedyr og sykdommer. Det er altså mange grunner til å ta styringen over ugresset – vi forteller deg hvordan du går fram. 

Enkle og gjenstridige ugresstyper

Ettårige frøarter, som vassarv og petruskjellfrø, er relativt enkle å ha med å gjøre. De lar seg lett trekke ut av jorden. Hvis du gjør dette før de blomstrer og setter frø, har du løst problemet. Flerårige rotvekster som sprer seg med utløpere, er vesentlig vanskeligere å komme til livs. De aller mest gjenstridige er artene som sprer seg med frø og utløpere, for eksempel skvallerkål, hundekveke og smørblomst. For å få kontroll over disse kreves jevn innsats fra tidlig på året. Hyppig luking holder plantene nede, men det er bare full utgraving som hjelper på lang sikt. For dersom det er så mye som en rotbit igjen i jorden, vil det utvikle seg til nye planter.

Miljøvennlige strategier

  • Regelmessig hakking i grønnsaksbedet holder jorden løs og stimulerer opptaket av vann. Men i et staudebed eller langs en hekk kan hakkingen skade røttene på vekstene.
  • I grønnsakshagen kan det også være lurt å legge ut mørk plastfolie. Det hindrer ugress og gjør at jorden varmes raskere opp. Legg på folien så snart jorden er klargjort, skjær åpninger og sett ned plantene. Komposterbare folier eller papir som kan brukes flere ganger, er bedre for miljøet.
  • Bioklippdekke er en god løsning under busker og mellom roser. Du behøver ikke mer enn et fem centimeter tykt lag (for eksempel tørt plenklipp). Under et slikt dekke spirer ugresset bare enkeltvis og er lett å trekke opp. Dessuten holder jord med bioklipp seg løs og tørker ikke ut.
  • Bråtebrann er en mulighet for harde overflater, som veier eller innkjørsler. Men vær forsiktig, spesielt i tørt vært, så ikke gjerder eller andre ting i tre tar fyr.
  • Finalsan®+ bekjemper ugress, mose og alger med pelargonsyre, som er framstilt av planten Pelargonium. Sprøyt plantene dryppvåte – i løpet av én dag blir de brune og dør. I staudebed og andre steder plantene står tett, bør du bruke sprutbeskyttelse så ikke plantene får middelet på seg. Virkestoffet tas ikke opp av barken på busker og trær.

Vær riktig utstyrt

Det heter seg at godt redskap er halve jobben, og det gjelder også når du skal gyve løs på ugresset i hagen din. Her er en oversikt over redskapene som er dine beste allierte i kampen mot ugress. 

  • Ugressjern: Er hendig når du skal fjerne ugress med lange røtter, for eksempel løvetann: Stikk inn på siden av planten, vipp litt fram og tilbake og trekk planten ut.
  • Hakke: Trekker ugresset ut av jorden – uten å vende på lagene.
  • Skuffejern: Dette redskapet funger godt til å fjerne ugress i blomsterbed og andre plasser med lett jord. Husk at jernet skal støtes, ikke trekkes.
  • Fugeskrape: God å ha når ugresset stikker opp på smale steder, som mellom heller eller belegningsstein.
  • Teleskopstang: Vær snill med ryggen din når du luker. Med en teleskopstang kan du enkelt tilpasse utstyret til høyden din.

To råd, helt til slutt

  • Det går lettere å luke når bakken er fuktig. Du kan hjelpe til med en vannkanne eller hageslangen, men ikke hell på for mye vann – da kleber joden seg til røttene.
  • Forsøk å ta ugresset med et smil. Det vil alltid være noe ugress i en hage, og flere av vekstene er faktisk  nyttige, både for mennesker og for dyrene rundt oss.

Finalsan®+ ­– produkter som tar ugresset ved roten

Finalsan®+ bekjemper ugress, mose og alger med pelargonsyre. Denne fettsyren ødelegger plantens cellevegger slik at plantene blir brune og dør i løpet av en dag.

  • Alle Finalsan®+-produkter er biologisk nedbrytbare.
  • Mennesker og dyr kan bevege seg på områdene som er behandlet så snart middelet har tørket.
  • Områdene kan beplantes allerede etter to dager.

Ugress